Vejledning til VLOS over 120 meter og BVLOS-flyvning

På denne side kan læse mere om, hvordan du får tilladelse til at flyve VLOS over 120 meter og BVLOS-flyvning med din drone.

VLOS over 120 meter

Hvis du ønsker at flyve din drone over 120 meter i højden (AGL – Above Ground Level), skal der som udgangspunkt oprettes en luftrumsreservation i form af enten et restriktionsområde eller fareområde for at sikre adskillelse mellem din drone og andet bemandet lufttrafik i luften. Et restriktionsområde er mest normalt at anvende over landjord, men fareområder anvendes ud over havet udenfor 12 sømils grænsen.

Efter SORA-metodikken er der tale om ARC-A luftrum. Dette gælder uafhængigt af, om du vil flyve i eller udenfor bymæssig bebyggelse.

 

Hvad betyder oprettelse af en luftrumsreservation?

Du har som dronepilot ansvaret for, at din drone viger fra anden trafik i luften, men det er ikke muligt, når du flyver BVLOS og samtidig ikke længere kan have overblik over det luftrum du flyver i. Trafikstyrelsen opretter en luftrumsreservation for at kunne adskille din drone og andet bemandet trafik. Det er af flyvesikkerhedsmæssige årsager nødvendigt at sikre denne adskillelse til andet bemandet trafik, så din drone ikke risikerer at kollidere med anden trafik i luften. Derfor laver vi et isoleret luftrum til din droneoperation.

BVLOS-operationer

Hvis du ønsker at flyve din drone uden for synsvidde (BVLOS – Beyound visual line of sight) i Danmark, gælder følgende;

  • Ved BVLOS, hvor du flyver over 120 meter i højden, skal der som udgangspunkt oprettes en luftrumsreservation i form af enten et restriktionsområde eller fareområde, for at sikre adskillelse mellem din drone og andet bemandet lufttrafik. Efter SORA-metodikken er der tale om ARC-A luftrum.
  • Ved BVLOS, hvor du holder dig under 120 meter i højden, men at du flyver længere end VLOS-distancen horisontalt, skal der også etableres et restriktionsområde i Danmark. Efter SORA-metodikken er der tale om ARC-A luftrum.

Hvis du er i tvivl, om der kan være tale om VLOS- eller BVLOS-distance, kan du læse mere om VLOS-beregningen på vores hjemmeside.

Undtagelse fra oprettelse af luftrumsreservation ved BVLOS-operationer

Hvis du kan flyve efter følgende vilkår, skal der ikke oprettes en luftrumsreservation i Danmark:

  • Hvis du kan flyve efter vilkårene i PDRA-G03, hvor du flyver efter præprogrammerede ruter, i en højde, som ikke er højere end 30 meter over jorden eller op og ned ad strukturer, i mindre befolkede områder.
    Læs om de uddybende vilkår i gældende EASAs AMC/GM-materiale under PDRA-G03.
  • Hvis du kan flyve efter vilkårene i PDRA-G01, hvor der anvendes en luftrumsobservatør efter hver 1 km, kan du også flyve i en art BVLOS (EVLOS = extended visual line of sight), uden at der skal oprettes en luftrumsreservation. Dette er kun så længe, at du flyver under 120 meter i højden. Hvis du ønsker at flyve op til 150 meter, som PDRA-G01 også giver mulighed for, skal der som udgangspunkt oprettes en luftrumsreservation.

Krav til et LUC

Før du går i gang med en ansøgning, skal du gøre op dig selv, om det kan betale sig for din organisation, da det kræver, at der permanent tilføres ekstra ressourcer økonomisk og personalemæssigt for at opretholde den påkrævede organisation.

Nedenfor lister vi de krav, du som LUC-operatør skal opfylde:

Et LUC kræver erfaring. Derfor kræver vi, at du forud for en ansøgning har demonstreret, at du på tilfredsstillende vis kan udarbejde og få godkendt en droneoperation i den specifikke kategori.

Da vi vil være forsikrede om din organisations driftsikkerhed, vil vi kræve mindst 3 godkendte operationer i den specifikke kategori. Antallet kan dog godt være højere, alt efter de enkelte ansøgningsprocessers kvalitet.

Ved ansøgning om et LUC, skal du medsende en LUC-manual, der indeholder følgende:

  • Introduktion: Denne indeholder information om virksomheden, revisionslister, forkortelser, safety-erklæring og underskrift fra ansvarlig leder.
  • Safety Management Manual (SMM): Den mest omfattende del af LUC-manualen, som blandt andet skal indeholde principperne for ansvarsfordeling mellem nøglemedarbejder, principperne for, hvordan man vurderer risikovurderinger, ledelsessystemet og selve sikkerhedsledelsessystemet.
  • Alle virksomhedens operationsmanualer tilknyttet de forskellige operationstyper, som organisationen udfører.
  • Principperne for hændelsesindberetninger.
  • principper for, hvordan virksomheden håndterer farligt gods.

En LUC-operatør skal have et sikkerhedsudvalg, der kontinuerligt arbejder på at forbedre sikkerheden for flyvning med droner i virksomheden ved at sætte specifikke mål, som medarbejderne, der er en del af sikkerhedsledelsessystemet, konkret kan arbejde videre med. På den måde kan organisationens sikkerhedsledelsessystem hele tiden forbedres.

Sikkerhedsledelsessystemet er den funktion hos LUC-operatøren, som sørger for, at sikkerheden omkring droneflyvninger til stadighed opretholdes, dokumenteres og forbedres.

Følgende processer skal være etablerede for en LUC-operatør:

  • Sikkerhedsrapporter og interne undersøgelser.
  • Formel intern kommunikation om sikkerhed.
  • Træning og ’safety promotion’.
  • Kontrolfunktion for overholdelse af krav, procedurer og lovgivning.
  • Berøringsflader med andre organisationer.
  • Principper for sikkerhedsvurderinger af partnere og underleverandører.

Under sikkerhedsledelsessystemet skal der være en uafhængig funktion, som holder øje med disse processer og kontinuerligt finder forbedringer og rapporterer tilbage til sikkerhedsudvalget. Dette kan være en person eller et system, der sørger for at alle kritiske punkter dokumenteres og bearbejdes.

Sagsbehandling af ovenstående ansøgninger og tilladelser er gebyrbelagt i henhold til den gældende bekendtgørelse for Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v.

Hvis du har behov for et indledende vejledningsmøde forud for fremsending af risikovurdering, er dette dog ikke underlagt gebyr.

Læs mere om gebyr og den gældende gebyrbekendtgørelse her.

 

Har du spørgsmål, eller vil du høre mere?