For at kunne etablere overhalingssporet skal broen, der fører Hammelstrupvej over jernbanetraceet, udvides ca. 12 meter mod vest. Samtidig skal de to stibroer (ved henholdsvis Pumpehusvej og Kalvebod), der krydser sporene udskiftes med to nye og længere stibroer. Ramperne ved stibroerne skal tilpasses til de nye broer. Projektet indebærer desuden, at en pumpestation (P2) til afvanding skal ombygges, men stadig i samme placering.
For at gøre plads til et midtliggende overhalingsspor og tilhørende afvandingssystem skal støjvolden syd for banen fjernes, og afgravningen skal udvides syd for eksisterende spor. Som erstatning for støjvolden opsættes en 2 meter høj støjskærm på den sydlige side af sporene ved Kalvebod Haveforening og Musikbyen Haveforening. Anlæg af sporet foregår ved at støjvolden først afgraves. Derefter etableres en spuns i baneskråningen, og der afgraves skråning nede fra banearealet. Herefter udgraves til sporkasse som etableres og sveller og spor lægges. Afslutningsvist etableres kørestrøm og signaler.
En skematisk fremstilling af det kombinerede projekt ses herunder i figur 2:
Figur 2: Skematisk fremstilling af projektet. Af figuren fremgår de eksisterende spor 12 og spor 22 med sort, mens transversaler og de to nye spor fremgår med rødt.
Der skal etableres 3 arbejdspladser (se figur 3):
- Ved Fragtvej (matr.nr. 454 Kongens Enghave, København), etableres en ca. 2.000 m2 arbejdsplads (1).
- I det sydøstlige hjørne af Valby Idrætspark (matr.nr. 2123a Valby, København), etableres en ca. 8.800 m2 arbejdsplads (2). Arbejdspladsen skal anvendes til skurby og oplag/ omlæsning af materialer mv. Adgang til arbejdsplads 2 vil ske fra Ellebjergvej ad Stubmøllevej og Hammelstrupvej.
- Nord for banen, for enden af Thomas Koppels Allé (matr.nr. 485 Kongens Enghave, København), etableres eventuelt en ca. 5.500 m2 arbejdsplads (3). Arbejdspladsen skal anvendes til skurby og oplag/omlæsning af materialer mv. Adgang til arbejdsplads 3 vil ske fra Ellebjergvej ad Stubmøllevej, Mozartsvej og Thomas Koppels Allé.
Figur 3: Oversigt over arbejdspladser og arbejdsarealer.
Udover de oplistede arbejdspladser, etableres der en række arbejdsarealer.
Syd for banen etableres arbejdsareal på følgende matrikler:
- 7000o Kongens Enghave, København, gang- og cykelstien Fragtvej/Tudsemindevej
- 7000c Valby, København, gang- og cykelstien Tudsemindevej
- 1966 Valby, København, Valbyparken (Tudsemindevej)
- 2123a Valby, København, Valby Idrætspark
Nord for banen etableres arbejdsareal på følgende matrikler:
- 7000l Kongens Enghave, København, gang- og cykelsti
- 7000k Kongens Enghave, København, gang- og cykelsti
- 487 Kongens Enghave, København, Thomas Koppels Allé
Oplagsplads for banetekniske komponenter, herunder sporskifter, sveller, kabeltromler, kørestrømskomponenter m.m., etableres på baneareal ved Vigerslev Godsvej (se. figur 4).
Jord fra udvidelse af den eksisterende afgravning mv. omlæsses fra togvogn til lastbiler på baneareal i Glostrup.
Figur 4: Oplags- og læsseplads for banetekniske komponenter ved Vigerslev Godsvej
Før udgravning i baneskrænten etableres en 2 meter høj spuns (over jorden) i skrænten langs sydsiden af banen. På den vestlige del af strækningen til lige efter Hammelstrupvej (ca. st. 2+900) er jordbunden af kalk, hvorfor der i stedet for spuns etableres sekantpælevæg. Der skal tillige etableres en midlertidig spuns/sekantpælevæg midt under broen, så hver vejbane kan udføres for sig.
I detailprojekteringsfasen skal løsningen tilpasses ved brokonstruktionerne samt ved skæringerne med Gåsebækrenden og Enghavekanalen samt ved pumpestationerne. Ved Gåsebækrenden og Enghavekanalen kan spunsen ikke sikre skråningerne over de eksisterende bygværker, hvorfor der her lokalt skal sikres anden form for afstivning (støttemurskonstruktioner) med aflastningsplade for at sikre, at de eksisterende konstruktioner kan holde til belastningen.
Sporkassen kommer således til at ligge på et råjordsplanum bestående af enten fast kalk eller moræne og til dels på friktionsfyld indbygget i grøften. Blødbundslagene vurderes at være bortgravet under de eksisterende spor, men vil forekomme på kanten af disse og i afgravningsskråningerne.
Den eksisterende grøft sløjfes i højre side (ud for spor 22), og der etableres ny grøft i højre side af de nye overhalingsspor (spor 21), dvs. mellem de nye spor og den nye spunsvæg. Grøften vil have som funktion at opsamle regnvand fra spor 21 og selve arealet, hvor grøften er. Regnvandet og grundvandet mellem km. 2.340 og 2.540 opsamles i grøft og dræn og ledes via lukkede ledninger til pumpestation P1.
Regnvandet og grundvandet som opsamles mellem km. 2.670 og 3.300 ledes via hhv. grøft og dræn til brønde i km. 2.670, og via lukkede ledninger ledes vandet til pumpestation P1, som ligger i ca. km. 2.550. Regnvandet og grundvandet mellem km. 2.540 – 2.670 opsamles i grøft og dræn og ledes separat til brønde i ca. km. 2.560, og derfra ledes vandet til rensningsanlæg.
Regnvandet som opsamles mellem km. 3.300 og 3.970 ledes via hhv. grøft og dræn til pumpestation P2, som i dag ligger i ca. km. 3.625, men som skal ombygges i samme placering.
Projektet indeholder tre eksisterende broer:
- Vejbro Hammelstrupvej, St. 2+850
- Stibro ved Pumpehusvej, St. 3+160
- Stibro ved Kalvebod, St. 3+495
For alle tre brolokaliteter gælder det, at der i forbindelse med etablering af løsning O-4 skal foregå supplerende broarbejder ved vejbroen ved Hammelstrupvej og udskiftning af stibroerne.
Til begge nuværende stibroer er der en rampe på hver side af banen, der giver kørestolsbrugere, barnevogne og cyklister adgang til stibroerne, markeret med rødt i figur 5 herunder.
Figur 5: Nuværende ramper der løber op til stibro ved Kalvebod. Bemærk at ændringer kun vil gælde for ramper på den sydlige og sydvestlige side af banen. Ramperne på nord/nordøstlig side af sporet vurderes at kunne beholdes som i dag.
De to nye spor er placeret på den sydlige/vestlige side af de to eksisterende spor. Det vil også forskyde baneskråningerne længere mod sydvest. Der etableres en spuns langs banen, for at håndtere forskellen i terræn, men rampen placeres noget tættere på sporene og får en noget større højdeforskel i forhold til vejen (Hf. Musikbyen).