Registrer dig som privat droneoperatør

Hvis du flyver med drone i Danmark, skal du været registreret som droneoperatør. På denne side kan du læse mere om, hvordan du registrerer dig.

Video: Introduktion til droneoperatørregistrering

Se videoen for at få et hurtigt overblik over, hvordan du registrerer dig som privat droneoperatør

Hvornår skal du registrere dig?

Alle, der ejer en drone i Danmark, skal som udgangspunkt registrere sig som droneoperatør hos Trafikstyrelsen. Du skal kun registrere dig én gang – også selvom du ejer flere droner.

Som droneoperatør er du ansvarlig for:

  • at have den rette uddannelse
  • at dronen er forsikret
  • at dronen vedligeholdes efter forskrifterne

Du skal registrere dig som droneoperatør

  • Hvis dronen vejer 250 g og op til 25 kg.
  • Hvis dronen vejer under 250 g og har en sensor, såsom et kamera, Lidar sensor, termisk sensor mm.

Du skal ikke registrere dig som droneoperatør

  • Hvis dronen vejer under 250 g og ikke har en sensor.
  • Hvis dronen er bragt på markedet som en legetøjsdrone - også selvom dronen har sensor. Læs mere i vores FAQ,

Sådan registrerer du dig som droneoperatør

Hvad skal du have klar, når du skal registrere dig som droneoperatør?

Vær opmærksom på, at inden du går i gang med registreringen, skal du have tegnet en forsikring. Når du går i gang med registreringen, skal du oplyse dit forsikringspolicenummer, hvis dit forsikringsselskab dækker dronen i din indbo- og ansvarsforsikring. Hvis du har en særskilt forsikring til din drone, skal du oplyse dette forsikringspolicenummer. Læs mere om forsikring nedenfor.

Sådan gør du:

  1. Tryk på linket nedenfor for at registrere dig som droneoperatør.
  2. Log på på med dit personlige MitID/NemID.
  3. Når du har registreret dig som droneoperatør, modtager du en kvittering for registreringen i Digital Post/E-boks/Mit.dk.
  4. Modtager du ikke Digital Post, skal du angive den ønskede adresse for modtagelse af operatørregistreringsnummeret fysisk. Der kan gå op til 30 dage, før du modtager det fysiske brev.
  5. I kvitteringsbrevet vil du få oplyst et registreringsnummeret, samt en sikkerhedskode.
  6. Efterfølgende skal du påsætte dit registreringsnummer på alle de droner, som du ejer.

Hvis du ansøger som privat person eller på vegne af et barn (under 15 år), skal du anvende dette link

Registrering af droneoperatør som privatperson (NemID/MitID)

Påsæt registreringsnummeret på din drone

Når du har registreret dig som droneoperatør, vil du få tildelt et unikt droneoperatørnummer, som skal påføres læsbart på alle de droner, som du flyver med. Hvis din drone er mærket med dit dronecertifikatnummer, skal dette udskiftes. Certifikatnummer er ikke længere korrekt mærkning af dronen. 

Sikkerhedskode

Som registreret droneoperatør får du også en sikkerhedskode, som ikke bør udleveres til andre, da den er din garanti for, at andre ikke kan misbruge registreringsnummeretved at sætte det på deres drone og dermed flyve på dit ansvar.

Ejerskifte

I tilfælde af ejerskifte skal registreringsnummeret fjernes fra dronen. Den nye ejer skal påsætte deres eget droneoperatørregistreringsnummer.

 

Droneforsikring

Hvis din drone ikke er en legetøjsdrone (læs mere om definitionen i vores FAQ), skal flyvningen være forsikret. Forsikring til din drone er afgørende for at overholde lovgivningen, og beskytte dig selv og andre i tilfælde af uheld eller skader for at skabe en tryg og sikker flyveoplevelse.

Det er et krav i dronebekendtgørelsen, at alle droneoperatører skal have en ansvarsforsikring, der dækker eventuelle skader forårsaget af dronen under flyvning. Dronen skal være forsikret for mindst 0,75 mio. SDR (Special Drawing Rights), hvilket svarer til ca. 7 mio. kr. 

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din indbo- og ansvarsforsikring dækker flyvningen med din drone, skal du kontakte dit forsikringsselskab. Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle forsikringsselskaber tilbyder forsikringer til droner.

Når du vælger forsikring:

Krav: Enhver droneoperatør skal have en ansvarsforsikring, der dækker skadesomkostninger for andre.
Flyv som privat: Tjek vilkårene og betingelserne for din indbo- og ansvarsforsikring.
Særlig forsikring: Hvis du ikke er fuldt dækket af din indbo- og ansvarsforsikring, skal du tjekke særlige forsikringer, der er mere egnede.
Flyvning i udlandet: Sørg for, at din forsikring dækker skader, der er forårsaget i udlandet, og find ud af, om der er særskilte nationale regler for forsikring i det land, du skal flyve i.

Har du spørgsmål, eller vil du høre mere?

Senest opdateret 30-10-2024