Droneflyvning på Færøerne

På denne side kan du læse om reglerne for droneflyvning på Færøerne.

Dronereglerne på Færøerne

På Færøerne gælder de europæiske droneregler og den færøske dronebekendtgørelse.

Det betyder, at du kan flyve med din drone, ligesom indenfor EU. Dog skal du stadig være opmærksom på visse undtagelser, og sætte dig ind i de særlige afstandskrav, der gælder på Færøerne.

Du kan læse om afstandskravene i den færøske dronebekendtgørelse, som fastsætter reglerne for, hvilken afstand du skal holde til bestemte områder. Disse regler, skal du overholde, uanset, om du befinder dig i den åbne kategori eller den specifikke kategori.

Kort over dronezoner på Færøerne

På dronusonur.fo kan du få et overblik over dronezonerne på Færøerne.

Åbn dronusonur.fo

Flyvning i den åbne kategori iht. de europæiske droneregler

De europæiske regler fastlægger hvilke afstandskrav til mennesker, man skal overholde, og definerer også, hvordan man overholder reglerne i forhold til dronecertifikat, samt hvornår der skal indsendes risikovurdering. Samtidig er den maksimale flyvehøjde også fastlagt til 120 meter.

Med de europæiske regler, indføres også tre flyvekategorier - Den åbne, den specifikke og den certificerede kategori. De fleste droneflyvninger kan foregå i den åbne kategori.

Den åbne kategori

Alle operationer, der kan flyves med en almindelig drone under 25 kg op til 120 meter over jorden og indenfor fjernpilotens synsvidde, befinder sig i den åbne kategori. Der er dog særlige hensyn at tage, alt efter dronens vægt. Vejer en drone f.eks. under 250 gram, er det muligt at overflyve mennesker (dog ikke personforsamlinger).

Den specifikke kategori

Kan man ikke overholde kravene i den åbne kategori, vil droneoperationen overgå til den specifikke kategori.

Det kan f.eks. være:

  • at din drone vejer over 25 kg,
  • at du vil flyve udenfor fjernpilotens synsvidde,
  • at du vil flyve tættere på, end hvad din drones vægt tillader ift. den åbne kategori. 

Alle droneoperationer i den specifikke kategori er underlagt en risikovurdering. Det betyder, at du skal vurdere, hvilke risici, der er forbundet med operationen. Derefter skal du redegøre for de foranstaltninger, du vil gøre for at mindske alle eskalerende udfald af et uheld under din droneoperation for folk på jorden og for den øvrige luftfart.

Læs mere om at søge tilladelse til at flyve i den specifikke kategori her

Den certificerede kategori

Den certificerede kategori dækker flyvninger, hvor risikoen er på niveau med bemandet flyvning. Kategorien omfatter blandet andet droner som fragter passagerer.

Forordning (EU) 2019/947 opstiller kun operative regler og procedurer for brugen af droner, som anvendes i den åbne og specifikke kategori. Regler for brugen af droner i den certificerede kategori er endnu ikke udarbejdet af EU.

 

I den åbne kategori er den maksimale højde, du må flyve 120 meter over terræn. Terrænet måles af dronen typisk efter det sted, du sætter den op, men faktisk må du følge terrænet, så de 120 meter måles fra det punkt på jorden, der er tættest på dronen.

Undtagelse: Har du fået lov af ejeren, kan du flyve op til 15 meter over en menneskeskabt hindring, der er højere end 120 meter. Sådanne hindringer kan eksempelvis være skorstene eller vindmøller

Når du flyver med din drone, skal den være indenfor synsvidde hele tide, så du kan styre den væk fra alt, der måtte komme mod den i luften, fx fugle, andre droner og bemandede luftfartøjer.

Det europæiske dronecertifikat gælder også på Færøerne. Det betyder, at du skal tage et europæisk certifikat, der passer til den drone, du skal flyve. Det betyder også, at folk med et dronecertifikat fra et EASA-land kan flyve på Færøerne, uden at have forudgående tilladelse. Det betyder også, at hvis du har et dronecertifikat taget i Danmark, at du kan benytte det på Færøerne.

Det er endnu ikke muligt at tage et dronecertifikat på Færøerne. Når det bliver muligt at tage et dronecertifikat udstedt af de færøske myndigheder vil det færøske dronecertifikat kun gælde på Færøerne.

 

Hvis du har en drone, der vejer op til 249 gram, behøver du ikke at tage et dronecertifikat. Du skal dog stadig overholde alle gældende regler for flyvning med drone på Færøerne, som du finder i den færøske dronebekendtgørelse.

Droner deles op i forskellige vægtklasser, og alt efter vægtklasse, skal du have et dronecertifikat, der passer til.

I guiden ovenfor, kan du se, hvilket dronecertifikat, du skal have for at kunne flyve med din drone. 

Dronecertifikaterne kommer som A1/A3 og et A2-certifikat. Dronecertifikaterne kan tages online. Du skal dog tage kompetencecertifikatet A2 ved at møde fysisk op hos en anerkendt A2-prøveafholder.

Tag guiden og find ud af hvilket certifikat, som du skal have

Kun gyldig på Færøerne!

Har din drone et C-mærke?

C-mærket

Hvis der på din drone er et mærke som vist ovenfor med et tal fra 0-6, er den C-mærket. Hvis ikke, skal den følge nye og mere restriktive regler.

 

På Færøerne skal nyproducerede droner der bringes på markedet fra 1. januar 2025 være C-mærkede.

Fra 1. januar 2025 indføres afstandskrav for droner uden C-mærker, hvis de vejer mere end 249 gram.

Følg guiden ovenfor for at se, hvilke afstandskrav, der gælder for din drone. 

Overblik over afstandskrav og restriktioner iht. den færøske dronebekendtgørelse

Nedenfor kan du læse om afstandskrav og geografiske dronezoner på Færøerne som er fastsat i den færøske dronebekendtgørelse (BEK 114 af 31/01/2024).

Alle skal overholde reglerne i den færøske dronebekendtgørelse, uanset om du behøver dronecertifikat eller ej.

Du skal holde 5 km afstand til Vága Floghavn, da området skal være sikkert for fly at lande og lette. Derfor kræves der tilladelse fra Trafikstyrelsen samt en god grund og særlige kompetencer for at flyve tættere på.

  • 5 km afstand til Vága Floghavn
  • Gælder for folk uden dronecertifikat eller med dronecertifikat A1/A3

Med A2-dronekompetencecertifikat kan du flyve tættere på.

Du skal holde 2 km afstand til alle helikopterlandingspladser da området skal være sikkert for lægehelikoptere at lande og lette. Derfor kræves der særlige kompetencer, tilladelse og evt. kommunikation med den HEMS-ansvarlige for at flyve tættere på.

  • 2 km afstand til HEMS.
  • Gælder for folk uden dronecertifikat eller med dronecertifikat A1/A3.

Med A2-dronekompetencecertifikat kan du flyve tættere på.

Har du et A2-dronekompetencecertifikat, kan du flyve i flere områder, end hvis du ikke har. Det kan du, fordi du har gennemført kompetencecertifikatprøven, som er en teknisk og operationsmæssig overbygning af det teoretiske grundlag. Desuden har du erklæret, at du har gennemført praktisk selvtræning og dermed er bevidst om, hvordan en drone agerer i forskellige situationer.

Med A2-dronekompetencecertifikat kan du 

  • Fra 2-1 km flyve op til 40 meter over banehøjden på helikopterflyvepladser.
  • Flyve op til 15 meter over permanente menneskeskabte hindringer over 25 meter i flyvesikringskritiske områder, hvis dronen er fortøjet.

Sådan udregner du flyvehøjden nær en lufthavn og en helikopterflyveplads

Du udregner din maksimale flyvehøjde over banehøjden sådan her:

40 + Banehøjden - din egen højde = din maksimale flyvehøjde*

Hvis HEMS’en f.eks. ligger 10 meter over havets overflade, og du står 20 meter over havets overflade, vil du højst kunne flyve 30 meter op.

*Husk at ændre fortegn mellem + og -, hvis banehøjden ligger under havniveau eller du befinder dig under havniveau.

 

  • kræver dronekompetencecertifikat A2.
  • 40 meter over banehøjden.
  • Afstand: 1-2 km fra HEMS.

Har du et A2-dronecertifikat, kan du fra 1-2 km fra lægehelikopternes landingspladser (HEMS) flyve i maksimalt 40 meters højde over HEMS’ens banehøjde. Bemærk, at du derfor skal lægge til og trække fra ift. hvor du sætter din drone op.

Hvis HEMS’en f.eks. ligger 10 meter over havets overflade, og du står 20 meter over havets overflade, vil du højst kunne flyve 30 meter op.

Du kan regne det ud sådan her:

40 + Banehøjden - din egen højde = din maksimale flyvehøjde*

*Husk at ændre fortegn mellem + og -, hvis banehøjden ligger under havniveau, eller du befinder dig under havniveau.

Hvis en ejendom er omkranset af hegn, hæk eller mur, eller hvis du vil overflyve en bygning, der benyttes til beboelse, skal du have lov af ejeren først.

Hvis der ikke er hegn, hæk eller mur om ejendommen, kan du flyve helt ind til 5 meter fra selve bygningen. Du skal have lov af ejeren eller en person med ejerens bemyndigelse til at flyve.

  • Ingen flyvning uden tilladelse over ejendom der er omkranset af hegn hæk og mur
  • Ingen flyvning uden tilladelse nærmere end 5 meter fra beboelsesejendomme

 

  • Gælder for naturfølsomme områder såsom Ramsar-områder osv.
  • Flyvning tilladt fra 1. september til 14. april med A2-dronecertifikat.
  • Flyvning kun tilladt fra 15. april til 30. august, hvis du flyver for myndighederne eller en grundejer i de pågældende områder.

I perioden fra 1. september til 14. april, må du med et A2-dronecertifikat overflyve naturfølsomme områder, der er etableret for at beskytte havmiljøet.

Fra 15. april til 30. august er det kun droneoperationer, der udføres for myndighederne eller grundejere i områderne, der må finde sted. Det betyder, at du skal have en opgave for en af disse, for at kunne flyve i områderne. Også her skal du have et A2-dronecertifikat.

  • Ingen flyvning over fiskeriinspektioner eller grindefangst.
  • 150 meters afstand til fiskeriinspektioner.
  • Grindefangst-områder har ingen min. afstand. De må bare ikke overflyves.

Hvis du er i gang med at flyve, eller ankommer til et sted, hvor der foregår grindefangst eller fiskeriinspektioner, skal du straks afbryde dit forehavende. Da begge begivenheder kan igangsættes uanmeldt, vil det ikke blive varslet på forhånd, og det er derfor dit ansvar straks at afbryde operationen, uanset om den er startet eller blot planlagt.

 

  • Droner skal mindst være dækket af en ansvarsforsikring.
  • Forsikringssummen skal være på mindst 0,75 mio SDR (Ca. 7 mio. DKK).
  • Almindelige droner under 250 gram er også omfattet.
  • Legetøjsdroner under 250 gram med C0-mærke eller uden kamera er ikke omfattet.

Alle droner skal være forsikrede med en gyldig ansvarsforsikring som minimum. Ligesom i EU, skal droner på Færøerne forsikres for mindst 0,75 mio. såkaldte special drawing rights (SDR). Special drawing rights svarer til omtrent 7 mio. danske og færøske kroner.

Hvis du har en drone, som er bragt på markedet som legetøjsdrone med C0-mærke eller under 250 gram uden C0-mærke, skal den ikke forsikres. Men bemærk, at der er forskel på almindelige droner under 250 gram og legetøjsdroner - læs mere om definitionen på legetøjsdroner i vores FAQ.

  • Tilladelser gives kun ved: Kommercielle, forskningsmæssige eller samfundsnyttige formål.
  • Der stilles krav om, at man har et dronekompetencecertifikat A2.

Disse områder kræver tilladelse fra Trafikstyrelsen

  • Hvis du vil flyve nærmere end 5 km af Vága Floghavn.
  • Trafikstyrelsen og Politiet skal give tilladelse, hvis du vil flyve tættere på end 300 meter af deres ejendomme.
  • Hvis du vil flyve over naturfølsomme områder (RAMSAR-områder mv.).
  • Trafikstyrelsen og infrastrukturforvalteren skal give tilladelse til at flyve over offentlig vej, hvor hastighedsgrænsen er over 70 km/t.
  • Infrastrukturforvalteren skal give tilladelse til at flyve nærmere end 5 meter af strømførende luftledninger.

De begrænsninger, der findes i ovenstående regler, er tilføjet for at beskytte miljøet, den generelle sikkerhed eller flyvesikkerheden.

Alligevel kan der opstå situationer, hvor flyvning med droner er så vigtigt, at der er behov for en tilladelse til at flyve netop der.

Hvis du har kommercielle, forskningsmæssige eller samfundsnyttige formål, hvor en droneflyvning er nødvendig i sådanne områder, kan du ansøge Trafikstyrelsen om at få lov at flyve alligevel.

Læs mere om, hvordan du søger tilladelser til flyvning i geografiske dronezoner her

Har du spørgsmål, eller vil du høre mere?

Senest opdateret 09-10-2024